T.J. SOKOL Praha - Libeň

Zprávy z činnosti našich oddílů

Zprávy žactva září 2008

ohlédnutí za 1.pololetím roku 2008, připravované akce na 2.pololetí 2008

 

        Zprávy žactva          ří  2008                  číslo 1 / 2008-2009

 
18.9.2008 – 8.ročník Běhu strmého do zámeckého vrchu
19.10.2008 – 37. Podzimní Výlet Libeňského Sokola
29.11.2008 – Tělocvičná akademie
4.12.2008 – Mikuláš                    18.12.2008 – Loutkáři
 
Nejprve stručný návrat do jara a léta
 
Od konce dubna, kdy vyšly poslední Zprávy se uskutečnily tyto akce :
 
? Finále ČOS Zálesáckého Závodu Zdatnosti – z každé župy postoupil vítěz župního přeboru v kategorii žactvo a v kategorii dorost. Za naší župu Jana Podlipného postoupili v obou kategoriích libeňáci a v početné konkurenci si vedli obstojně – starší žactvo (jilmáci) obsadilo 12. místo mezi 22 a dorost byl dokonce třetí !!! (opět mezi 22 trojicemi) – gratulujeme.
 
? Dalším celostátním finále, kam postoupili naši členové byl Přebor všestrannosti. Mezi mladšími se 31.5.-1.6. v Plzni představili : P.Hofmann a J.Klíma, který mezi 26 vrstevníky vybojoval 1. místo v atletice a 3. celkově. Župní družstvo bylo 2. z 9. O 14 dní později soutěžilo v Praze starší žactvo (T.Marek - 7. z 18 v atletice), dorost (M.Vácha) a dospělí (J.Kudroň - 9. mezi 17 ve šplhu). Škoda jen, že bratři Šrámkové se, ač postoupili, nezúčastnili.
 
? Dětský den se konal ve čtvrtek 29. května od 16:30. Nejprve bylo 27 soutěží o sladké ceny – bylo celkem 243 dětí !!! Dále se také sjížděla Rokytka na kánojích a nakonec proběhlo vystoupení naší skupiny historického šermu Streitax.  
 
? Stejně jako každé jiné jaro (a podzim) nás čekaly letní atletické disciplíny.
 
? Cvičební rok jsme za účasti asi 120 osob (cvičenců ze všech oddílů a jejich blízkých) zakončili zakončovacím táborákem ve čtvrtek 26. června od 18 hod.
Kromě připomenutí událostí z celého roku a zpěvu při kytaře jsme též popřáli M.Kodlové k 96. narozeninám, přivítali Anežku a Vaška – měsíční miminka našich cvičitelů J. a T. Nováka, poslechli si krátké vystoupení naší kapely Jitřenka a vyhlásili Zimní soutěž (v posilování byli v jednotlivých ročnících nejlepší : F.Čermák, P.Jeřábek, J.Klíma, P.Hofmann, M.Tatíček, D.Šrámek, J.Trnka, M.Šrámek, M.Seifert a O.Loudil. V celkovém pořadí se do popředí prodrali i K.Franěk, V.Blahunek, A.Trnka, a J.Dostál).
Nakonec jsme odměnili vítěze v soutěži O nejvěrnější docházku – z 76 hodin přišli: J.Dostál 75x, T.Mach 73x, P.a M. Jeřábek a J.Kudroň 72x, J.Přibyl 71x, M.Šťovíček 70x, D.Unzeitig, M.Karas, M.Přibyl a V.Voráč 69x.
Celkem 50 z  89 zapsaných mělo docházku lepší než 50%.
Odměnění obdrželi diplomky a sladké i věcné ceny.
A co nás čeká ve cvičení v nejbližších dnech a měsících ?
 
Pevně věříme, že kluci i díky Vám přivedou další nové kamarády – hlavně starší a i mladší žáky, protože dorostenců v dobré partě máme zatím dost .
Na první hodinu přišlo 18 mladších žáků, 10 starších a 18 dorostenců a cvičitelů. Celkem 48 – do ideálu okolo 60 tedy pár kluků chybí.
Děkujeme a těšíme se. A kdy se cvičí ?   
 
Mladší žáci (ročník 1999-2002) v Út a Čt 17-18
Starší žáci (1995-1998) a dorostenci (1991 – 1994) v Út a Čt 18-19
Navíc zájemci v Út 19-20 florbal a Čt 19-20 košíková.
 
? V září a začátkem října se cvičí venku (park u Rokytky, zahrada sokolovny).
I ven se nosí stejný úbor jako do tělocvičny – modré trenky a bílé tílko se znakem. Na nohy pak tenisky. Jen v případě deště a velmi chladného počasí se bude cvičení konat v sokolovně. Nenavlékejte na kluky zbytečně tepláky a mikiny – pohybem se dostatečně zahřejí a drobné otužování upevní jejich zdraví. Venku základy atletiky a různé hry. Od 10. října pak cvičení v sokolovně – kromě gymnastiky opět i hry.
 
? Pokračuje jarně–podzimní soutěž Letní disciplíny (atletika a dovednostní soutěže)
 
? Trvá celoroční soutěž O nejvěrnější docházku s pravidelným každoměsíčním vyhlašováním a rozdáváním diplomků za 100% docházku. 
 
? Od října pak v hodinách též nácvik na akademii – mladší žáci všichni, ze starších už vybíráme jen ty šikovnější.
 
? Prosíme o včasné zaplacení příspěvků v matrice (Út, Čt 16-19) – do konce září.
 
? O kluky se bude starat náš mužský cvičitelský sbor v tomto složení :
Cvičitelé : J.Novák (38), T.Novák (36), V.Voráč (31), P.Voráč , V.Jakoubek (29), M.Chlumský (26), M.Seifert (22 ), J.Přech , J.Kudroň (20), J.Novák (19)
Pomahatelé : J:Kaplan, F.Juhász, J.Dostál (18), J.Duchač, J.Přibyl (17), J.Kubišta, M.Šťovíček, O.Loudil, F.Benedikt (16)
Od října, až se ustálí počet žáků a rozvrhy studujících cvičitelů, dostane každé družstvo žáků (rozděleno dle ročníků narození) své stálé cvičitele.
 
? Kdo si hraje nezlobí – akce MČ Praha 8 – představení volnočasových aktivit pro děti – KD Krakov, 11.9.2008 , 14-18h. Představí se i Sokol Libeň
 
? Sokolská plavba parníkem – za odměnu pro nejlepší cvičence ze žup – od nás letos P.Hofmann
 
? 14.9.2008 – 10:00 Lány – slavnost u hrobu T.G.Masaryka.
 
? Čtvrtek 18.září - 8. ročník Běhu strmého – blíže viz zvláštní článek
 
? Sokol republice – 18.10.2008 – vystoupení Sokol gala ve vysočanské hale AC Sparta – pokud se chcete podívat, sledujte vývěsky a naše internetové stránky, kde budou vyvěšeny informace o akci
 
?Podzimní Výlet Libeňského Sokola (již 37. v pořadí) bude v neděli 19. října a pojede se do Lán a okolí. Bližší informace v letáčcích začátkem října.
 
? Výsledky, fota, dopisy a další informace najdete jednak na vývěskách v a na sokolovně i po Libni a také na www.sokol-liben.cz
a na www.sokol.cz
 
 
 
TURISTICKÉ ODDÍLY
 
- i nadále pokračují ve své pravidelné a bohaté činnosti. Zatímco Káňata mají relativní dostatek dětí (ale pár dalších ještě rádi přijmou), jilmáci zápasí o každou duši. V Sokole je řada vhodných adeptů, ale bojí se a nechtějí to zkusit. Ale chce to prostě udělat první krok – pomozte jim ho udělat - dejte svým dětem šanci projevit se a najít si opravdové kamarády.
Káňata do svých řad přivítají kluky i holky z 1. – 4. třídy, jilmáci kluky z 5. - 8.tříd. –  těšíme se .
Oba oddíly mají pravidelné každotýdenní schůzky (Jilm středa 16:30 – 19:00 , Káňata čtvrtek 15:30-16:45) v klubovně ve 2. patře sokolovny , výpravy do přírody (jilm 15x za rok, Káňata 10x) a letní tábor (3 / 2 týdny).
 
JILM          
 
Od konce dubna, kdy vyšly poslední zprávy jsme stihli tyto výpravy :
 
3.-4.5. – na kánoích jsme sjeli Bílinu od Mostu až k Ústí nad Labem  - bylo nás 22.  
23.-25.5. - 26. Boj družin (vítěz Prokop) spojený s finále ZZZ – Prokop, Zyp a Ron
7.-8.6. – výprava na kolech – nejprve vlakem do Heřmaniček a pak už v sedle Prčice, stará tábořiště v Jetřichovicích a Šichově Vsi, Milevsko, Písek, Stádlec, Tábor. Bohužel pouze 6 účastníků.
 
27.6.-.20.7. – TÁBOR – bobříci, výpravy, táboráky, hry, matche, rybník, úseky celotáborové hry Robinson Crusoe, ale i vaření, mytí nádobí, palivové dřevo, hlídky a další nutnosti k přežití.  
 
Na podzim chystáme:
13.-14.9. kolovka – Libeň, Levý Hradec, Okoř, Budeč, Slaný, Třebíz, Peruc, Panenský Týnec, Lány, Smečno, Přední Kopanina, Libeň – zveme i starší žáky !!!
4.-5.10. – poslední dvoudenka – Blatná a okolí – přespání pod střechou zajištěno
18.-19.10. – asi 2x jednodenka – sobota na Sázavu a v neděli PVLS do Lán a okolí
8.11. – 28.Vyzvědači + 9.11. Brigáda v sokolovně, hry a promítání videa z výprav
30.11. – Český kras – Tetín, Koněprusy, Jelínkův most, lom Na kobyle a různé další lomy a jeskyně (jednáme s jeskyňáři o přístup do některé z uzavřených).
 
Na nové žáky v sokole i nové jilmáky se těší       
a příjemný a klidný podzim za sebe i cvičitele přeje           
 
8.9.2008                                                         Jiří Novák (Jirkan), náčelník
                                                                                                   602 284 198
 
Navštivte i internetové stránky sokola Libeň: http://www.sokol-liben.cz
a JILMU (www.jilm.aspone.cz)
 
 
 
 
 
Informace o turistickém oddílu Káňata - září 2008
Jsme oddíl pro kluky a holky od 1. do 5. třídy. Po úspěšném letním táboře - 16 dětí, proměnlivé počasí (déšť i vedro), spousta her, výprav (Tábor, Chýnovské jeskyně, Kamenice nad Lipou) - tu máme zase začátek školního roku a s ním i novou „sezonu“ v našem oddílu. Jako každý rok i letos otvíráme odddíl pro nové zájemce. U nás se naučíš spoustu nových věcí a najdeš nové kamarády.
Schůzky:
Konají se každý čtvrtek od 15.30 do 16.45 v klubovně v 2.patře libeňské sokolovny
Na schůzkách se učíme nové dovednosti - uzlování, morseova abeceda, práce s mapou, hrajeme hry a zpíváme s kytarou. Výbava na každou schůzku: blok, tužka, šátek, uzlovačka 2m, přezuvky, zpěvník.   Protože i my, vedoucí oddílu, chodíme stále do školy, každý rok se nám mění rozvrh. Doufáme, že rozvrh nám nadále dovolí schůzky konat ve čtvrtek a nedojde tak ke změně (např. na jiný den). Zatím to však vypadá dobře. Případné změny dáme včas vědět.
Výpravy a výbava:
Každý měsíc pořádáme výlety do přírody (jednodenní, dvoudenní). Na všechno je více času, děti mají více příležitostí projevit se, naučit se nové věci a seznámit se s přírodou naší země. Výpravy fungují také jako příprava na tábor, každý zde získá potřebné zkušenosti.                  
 
Předpokládané termíny:
20.-21.9. Zahajovačka - nocleh pod celtou, vaření na ohni - Dobříš, Králova stolice
18.-19.10. - Podzimní Výlet Libeňského Sokola (PVLS) - v sobotu akce k 90. výročí založení republiky, v neděli výlet do Lán. Zveme rodiče a kamarády.
22.11. - Podzimní výprava - údolí Kocáby, Štěchovice, Pikovice
13.12. - Vánoční výprava - zdobení stromečku, pouštění lodiček, opékání vánočních buřtů, koledy - Tetín, Koněpruské jeskyně, Koukolová hora, Beroun
18.12. Vánoční schůzka-zpívání u stromečku, dárky, cukroví, vánoční zvyky, čtení.
Vybavení na výpravy: malý batoh (objem 18-30 l, s polstrovanými zády), pláštěnka, pití 1,5 l, jídlo, uzlovačka, šátek, čepice, náhradní ponožky, tužka, blok, peníze. Vyplatí se investice do dobrých nepromokavých kotníkových pohorek (nebo bot s možností impregnace) - kromě her na výpravách také chodíme( na jednodenních 10 - 15 km).
Na vícedenní výpravy a letní tábor je třeba ještě spacák (nejlépe z dutého vlákna, alespoň do -3°C), karimatka, ešus, a velký batoh (objem 45 - 65 l, pevná polstrovaná záda, nejlépe s oddělitelnou spodní a horní komorou).
Letní tábor:
Letos druhým rokem poblíž Kamenice nad Lipou (Vysočina). Ubytování v podsadových stanech, vaření svépomocí v kryté kuchyni, 3 teepee, soc.zařízení latríny. Louka obklopená lesem, potokem, rybník na koupání 100m. Celotáborová hra, lovení bobříků, výpravy.                
Předběžný termín 1.-17.7., cena cca 2500 Kč.
 
Cena: 100 kč rok oddílové příspěvky + 670/rok příspěvky do Sokola (matrika v přízemí)
Všechny dotazy ohledně programu či nákupu nového vybavení Vám rádi zodpovíme.     Informace: AlenaDuchačová - duchacovaa@seznam.cz, 608731421
                                         Dana Kalašová - 775 246 481
 
 
 
 
 
Poprázdninová zpráva místonáčelnice
 
Prázdninový čas rychle uběhl a již je tu zase září, škola a také SOKOL. Předškolní děti a žákyně začaly cvičit již 1. září ve svých pravidelných hodinách (vše zústává jako v loňském roce).
 
Předškolní děti
Již první hodinu jsme začali s velkým množstvím dětí a očekáváme příchod dalších nových zájemců. Z toho důvodu stále budeme střídat sály s oddílem Rodičů a dětí – jeden týden ve velkém sále a jeden týden v menším Srncově sále v 2. patře.
Náplní hodin je rozehřátí a rozběhání (honičky a hry), rozcvička s protažením, cvičení na nářadí – gymnastická průprava, atletická průprava, práce s míčem. Na závěr hodiny zařazujeme uvolnění (různé hry, říkadla, závody či soutěže). Pravidelně se zúčastňujeme všech akcí pořádaných jednotou (závod v Běhu strmém, připravíme krátký program na akademii, Mikulášská nadílka,….) a v listopadu nás čekají závody v Míčovém trojboji, na jaře závody v gymnastice a pak v atletice.
Ještě krátce do minulosti: v červnu jsme vyhodnotili soutěž v docházce o nejvěrnějšího sokolíčka. Jako první se umístila Štamfestová Johanka – zúčastnila se 57 cvičení (z 77), druhý byl Veselý Matěj (56) a třetí Štamfestová Sára (55).
                                              
Cvičitelky, které se o děti starají: Iva Duchačová, Dana Cejpková, Lucka Fialová, Elen Veselá, Jarka Nehasilová a Jiřina Novotná.
 
Žákyně
Vyhodnocení loňské docházky:
Mladší žákyně – 1. místo Cerhová Anna (zúčastnila se 70 hodin z 76), 2. místo Šťovíčková Nikola (63), 3. místo Čeledová Zuzka a Veselá Linda (obě 62).
Starší žákyně – 1. místo Fialová Lucie (70 hod), 2. místo Duchačová Ája a Loudilová Kačka (obě 66) a 3. místo Kaplanová Martina a Niederlová Verča (obě 62 hod)
Všem vyhodnoceným patří gratulace.
Také žákyně začaly svoje cvičení s pěkným počtem dívek (k mé velké radosti). V pravidelných cvičebních hodinách nás čeká tradiční náplň: základy gymnastiky, atletiky, míčové i jiné hry. Starší dívky se již dostávají i k obtížnějším prvkům (salta a přemety). Na závěr hodiny se vždy odměníme hrou, závůdky družstev či opičí dráhou. I žákyň se týkají všechny akce jednoty, připravíme vystoupení na akademii a na jaře závody. Máme vyškolené mladé cvičitelky, které pod Pepovým vedením připravují žákyním zajímavý program.
 
Cvičitelský sbor: Pepa Maleček, Iva a Ája Duchačovi, Lenka Nováková, Barami Matiášová, Lucka Fialová, Martina Kaplanová, Verča Niederlová, Zuzka Matiášová a Anna Feřtová
 
                                   Za všechny cvičitelky se těší na hojnou účast ve cvičení
                                                                       Iva Duchačová
 
                                         Info: duchacova@sokol-liben.cz, tel.č.: 608 006 628
 
Běh strmý do Zámeckého vrchu
Jako každý rok i letos se ve čtvrtek 18. září uskuteční již 8. ročník závodu
„Běh strmý do Zámeckého vrchu“, pořádaný  Sokolem  Praha - Libeň ve spolupráci s MČ Praha 8. Závod je, jako vždy, přístupný všem zájemcům nejen z řad Sokola. Závodníci zdolávají trasu dlouhou 199 m s převýšením 29 m.  Soutěžit se bude ve 12 kategoriích od  předškolních dětí až po veterány. Kromě samotného závodu, kterého se loni účastnilo 156 závodníků, čeká na účastníky také doprovodný  program, protože akce je zařazena do projektu „Sobotní Sokolení“, jehož cílem je propagace sokolské činnosti v celé Praze. Na co se tedy můžeme těšit? Závod začne v 16:30, prezence probíhá v Thomayerových sadech na louce „U Studánky“. Průběžně bude možné vyzkoušet si svoji kondici pomocí normovaných fittestů, připravených Českou obcí sokolskou, po půl šesté pro děti vystoupí loutková skupina    Vhlavědrát s loutkovým představením. Pro zájemce budou následně připraveny i doprovodné hry, aby se vyplnil čas až do ukončení závodu v 18:30, po kterém bude následovat vyhlášení výsledků závodu a předání cen a diplomů.
Na setkání s Vámi se těší členové Sokola Praha-Libeň.
                                                                       Jan Přech, koordinátor závodu
 
RODIČE A DĚTI
 
Nazdar Sokolíci, Sokolíčkové a jejich rodiče,
 
Prázdniny nám utekly a my vás opět vítáme v našich hodinách cvičení. I když od září proběhly pouze tři cvičební hodiny, je vidět, že se k nám opět rádi vracíte. Samozřejmě vítáme i nové členy, kterých stále přibývá. 
 
Hodiny cvičení „Rodičů a dětí“
 
Pondělí   16.00 – 17 hodin         cvičitelka Anička Kavinová
Úterý       9.50 - 10.50 hodin   cvičitelky Anička Kavinová
                                                                     Dana Blahunková ,   Dana Cejpková
Čtvrtek    16.00 – 17 hodin          cvičitelka Lenka Kratochvílová
 
Hodiny jsou zaměřeny na využití různých druhů náčiní (overbally, gymbally, kroužky, švihadla, drátěnky, víčka od pet láhví, míče aj.) a využití nářadí v opičích drahách.
Děti se seznamují s nářadím, učí se překonávat strach a zdokonalovat se v koordinaci. Také nezapomínáme na různé závody, soutěže a samožřejmě zpívání a hraní s rolničkami.
Někteří z vás jste již vyzkoušeli všechny hodiny, které vedou různé cvičitelky. Máte zde možnost při každé hodině objevit něco nového, tak se hodiny stávají pestřejšími a zajímavějšími.
 
Ve čtvrtek 18.9. se koná tradiční „běh strmý, do zámeckého vrchu za libeňským zámečkem. Začátek běhu je v 16.30 hodin. Tento den se cvičení nekoná, proto se na vás budeme těšit v áleji za zámečkem.
 
                                   Těšíme se na vás již nyní
                                                                       Za cvičitelky Lenka Kratochvílová 
 
 
 


 

       Turistický oddíl
   Sokola Praha – Libeň
     hledá nové členy :
 

 JILM         
         zal.1982
 
  
    přijímá kluky od 10 do 15 let
 
 Nabízíme kamarádské prostředí, spoustu
 her, program spíše v zálesáckém duchu.
 Scházíme se každou středu ve vlastní
 klubovně na oddílové schůzce (16:30 -19)
 Každý třetí víkend vyrážíme na výpravy
 do přírody – většinou pěšky, ale jezdíme
 i na kolech a na vodu.
 V létě se těšíme na tábor – podsadové
 stany, indiánská tee-pee, krytá kuchyň,
 kde si sami vaříme, hry v lese i na louce,
 koupání v blízkém rybníce, celotáborová
 hra, lovení bobříků, výpravy do okolí.
 Třítýdenní (17.7.-9.8.2009), 3 250,- Kč,
 malý - bývá 15-18 kluků a 5 vedoucích
 (vše odchovanci oddílu). 
 Tentokrát Bohdalín u Kamenice nad Lipou.
 Informace : Jiří Novák 602 284 198,
 www.jilm.aspone.cz , www.sokol-liben.cz
 novak@pragoimex.cz
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

(c) 1999-2022 T.J. Sokol Libeň, Zenklova 37, Praha 8, kontaktujte nás