T.J. SOKOL Praha - Libeň

Zprávy z činnosti našich oddílů

Poprázdninový dopis rodičům

program oddílu

 

            POPRÁZDNINOVÝ DOPIS RODIČŮM    
 
                                                   program JILMU na září – prosinec 2010             
 
                                                               
 
 
 
                                                                            Vážení rodiče,  
 
rádi bychom vás pozdravili v novém cvičebním roce a předkládáme vám program oddílu do konce kalendářního roku. Jako každoročně, i letos tak činíme dostatečně brzy s nadějí, že díky tomu se vaše ratolesti budou moci účastnit pokud možno všech akcí. Již na právě uplynulém táboře si členové mohli zkusit jaké to je, když se jich ke hře sejde větší počet a myslíme si, že to bylo pro všechny poznání příjemné. Byli bychom proto rádi, kdyby si takového většího počtu mohli užít co nejčastěji a proto   oceníme, když se jich bude moci pokud možno všech akcí účastnit co nejvíce.  Do jejich přípravy vkládáme také  nemálo energie a volného času a proto i  nás  vedoucí každá neúčast  vskutku velice mrzí.
O víkendu 6.-8. srpna PK s káněcími vedoucími za sobotního vytrvalého deště zbourala 29. tábor - „Tábor čárkařů“. Stejně jako loni, i letos název tábora je bohužel velmi přiléhavý. Píši bohužel, neboť mít čárky není na našem táboře žádné pozitivum -naopak svědčí o tom, že si dotyčný/á neumí uklidit, umýt ešus nebo chodit včas na nástupy. Všeho bylo bohužel letos v míře vrchovaté a nutno říci, že tato skutečnost měla často za následek, že si ten který
„čárkař“ místo hry či koupání šel uklízet nebo mít nádobí. PK v tomto směru skutečně byla neoblomná, ale myslíme si, že je to správné a že to v budoucnu ocení i ti, kteří to možná nyní považovali za nespravedlivé trápení. Stejně tak ale doufáme příští rok ve významné zlepšení v tomto směru, protože program mohl být ještě pestřejší a zábavnější, nebýt mnohých doplňkových úklidových a umývacích časů.  
 Podle mínění většiny účastníků se však  tábor vydařil- jistě k tomu přispělo i  pěkné počasí, které v jsme měli po většinu tábora, ale myslím, že hlavně positivní přístup většiny zúčastněných , chuť se bavit a něco nového zažít.
A co jsme na táboře dělali? Krom vaření, sběru dřeva a vůbec zajištění základních životních potřeb jsme si kromobyčejně užili koupání a vodních radovánek obecně (ono se také v oněch 30 stupňových vedrech mnoho jiného dělat nedalo...).Nebyli jsme také jen v táboře, ale podívali jsme se i do okolí: na 1. výpravě  jsme se podívali do Třeboně, prohlédli si zámek a město a krom jiného jsme se mohli vykoupat v největším rybníku ve Střední Evropě Rožmberku; 24 hodinová výprava nás zavedla do Dačic, Graselovy sluje a mezi bunkry hraničního opevnění na hrad Landštejn. Poněkud netradičně jsme letos navštívili jihlavský bazén a zhlédli film v jihlavském biografu. Na poslední výpravě jsme navštívili České Budějovice, se zkušeným průvodcem Doníkem, a pak zámek Hluboká a ZOO. Jako červená nit se programem vinula letošní dlouhodobá hra „ Kapitán Fox“: v úsecích jsme si vyzkoušeli např. výrobu pádel, odlévání knoflíků z cínu, překonání jezerního ducha a celá hra pak vyvrcholila pohřbem hlavního hrdiny. Další významnou součástí programu jsou na našem táboře bobříci - tentokrát byli pojmenováni po českých horách a k jejich získání bylo potřeba jako vždy osvědčit někdy znalosti, někdy um a zhusta také vůli překonat strach, lenost nebo i počáteční nechuť do něčeho nového se pustit. Navzdory tomu, že podle mínění PK byli letos bobříci lehčí, než jiné roky, přesto nebyl nikdo, kdo by všech 7 získal. Velmi blízko se této metě přiblížil Kondor, což se též zákonitě objevilo v celkovém bodování, kde zvítězil mezi 12 účastníky.  
V letošním roce je stále naším nejdůležitějším úkolem zvýšit počet členů (letošní tábor byl dobrým základem, ale stále je ještě co zlepšovat; krom toho, řada účastníků tábora nechodí na schůzky). Opět by několik kluků mohlo dorazit z Káňat, další se hlásí i díky internetu, ale nejlepší je přeci jen vždy osobní příklad: a to je úkol hlavně pro naše nejmladší členy - oslovit spolužáky, kamarády a dovést je alespoň na schůzku nebo i výpravu. Po táboře máme v oddíle 3 děvčata a v tomto roce tomu bude nejinak. Nadále platí, že jsou to dobré „ jilmačky“ a přejeme si jen, abychom měli i více takových kluků J
V letošním roce opět budeme hrát dlouhodobou hru, která začne koncem roku. Program byl a bude uzpůsoben nováčkům a mladším klukům, tak není důvod k obavám, že by něco nezvládli. Na druhou stranu však nechceme slevovat z našich nároků na plnění povinností a úkolů - myslíme si, že by to ve výsledku nejméně prospělo klukům samotným.
Vzhledem k stále se zvyšujícím cenám od tohoto roku po mnoha letech zvyšujeme oddílové příspěvky na 140 Kč, přičemž ti, kteří nakonec pojedou na tábor ho budou mít o 10x 100,- , tedy 1 000,- korun levnější – předplatné na tábor (zbylých 40,- jsou  tedy oddílové příspěvky).
Můžete též sledovat jilmácké internetové stránky jilm.aspone.cz, kde bude vyvěšen tento dopis a před akcemi i podrobnosti o srazu, návratu a vybavení; pro členy měsíčniny, výsledky bodování, fotografie z akcí apod.
 
Program pro podzim  roku 2010 :
 
I. Cvičení v Sokole – Út, Čt 18–19 h. Není povinné, ale prospěje. Dorostenci a zájemci navíc  Čt 19-20 košíková.Pro cvičitele  a pomahatele v Út 19-20h cvičitelská hodina
 
II. Schůzky – středa 1630 – 1900 v klubovně v libeňské sokolovně( místnost vedle Strnadovy síně, přístup přes galerii po schodišti k ženským šatnám - před schůzkou sraz většinou v chodbě v 2. patře před vstupem na galerii). Bohatý program – hry, výcvik tábornických dovedností, občas drobná brigáda nebo schůzka venku (v září  půjdeme určitě 1x na šípky asi 8.9. – návrat ke klubovně cca 19:30), zručnostní a vědomostní úkoly, písničky, promítání videa z výprav a další. Vše se boduje v bodovacím archu a výsledky jsou každý měsíc vyhlášeny. 
 
III.Výpravy – srazy cca 700, návraty 18 – 19  (dáno odjezdy a příjezdy vlaků) vždy na Palmovce u synagogy. Přesné informace o srazech a návratech, jízdném, výbavě a další podrobnosti se kluci dovědí vždy ve středu na schůzce – poprvé 10 dní a podruhé 3 dny před akcí. 
 
11.-12.9. ( So,Ne ) Kolovka – Od sokolovny se dle vyspělosti a sil účastníků dopravíme do okolí Poděbrad. Přespíme a v neděli odložíme kola a zájemci budou moci absolvovat nedělní trasu na in-line bruslích po cyklostezce podél Labe, možná Libice n. Cidlinou atd. (kdo nemá, nechť si brusle zkusí vypůjčit) jinak bude možná i alternativní trasa na kole. Batohy bude možno nechat v doprovodném vozidle. Podrobnosti domluvíme na schůzkách. Dvě oddílová kola s nosiči a helmami jsou k zapůjčení. Jet tedy mohou opravdu všichni.
2.-3.10. ( So,Ne ) Podzimní Výlet Libeňského Sokola – tentokrát nás zve Sokol Dobříš a to na Královu stolici u Mokrovrat - tam nás čeká jistě spousta atraktivního programu včetně různých her a soutěží. Přespíme dle počasí ještě venku, jinak při nepřízni počasí pravděpodobně v dobříšské sokolovně. V neděli se pak budeme potulovat v okolí Dobříše a dojdeme pravděpodobně na Svatou horu. Na sobotu zveme i rodiče, prarodiče, sourozence, kamarády apod.   
 
6.11. ( So ) Vyzvědači – 29. ročník oblíbené dobrodružné hry ve staroměstských uličkách. Sraz 1230 na Palmovce, hra 1430-1830, návrat okolo 1915 na Palmovku. Rádcové a případní zájemci mohou zůstat na počítání výsledků; odchod z klubovny cca v 2115 . Zveme i bývalé členy.
7.11. ( Ne ) Brigáda u sokolovny–dopoledne brigáda 9-12:30, po obědě hry v tělocvičně 14-15, pak video z výprav v klubovně 15-18.
27.11. ( So ) Tělocvičná akademie v Sokole – jilmáci nebudou mít vlastní číslo, budou vystupovat v  žactvu či jako pořadatelé. Srdečně zveme všechny rodiče a známé.
28.11. ( Ne ) Podzimní polodenka- polodenní vycházka do Prokopského údolí, sraz ve 12:30 
11.12. ( So ) Zimní jednodenka  - Roudnice nad Labem, Říp
12.12. ( Ne ) Videotábor 2009 – promítání videa z letošního tábora. 14 -18. Zveme i rodiče.
 
22.12. ( St ) Vánoční nadílka v klubovně - 16-20 , srdečně zveme i bývalé členy
 
IV. DALŠÍ AKCE A OZNÁMENÍ
• 23.9. (Čt) 10. ročník Běhu strmého do zámeckého vrchu. Libeňský park. Zveme nejen na běh je nutná výpomoc min. 10 pořadatelů (15 – 19:30).
         + Sokolení – 4.ročník celopražské sokolské propagační akce –  loutkáři, testy zdatnosti, hry.
 • 8.-10.10. Pomněnka- sraz vedoucích Pobytu v přírodě a současně Sokolská cesta- tentokrát v Drhlenách. Je to příležitost setkat se s podobně  smýšlejícími lidmi, sdílet s nimi zkušenosti a také  se pobavit a něco se naučit
(např . vyzkoušet si lanové aktivity apod.- z členstva doporučeno spíše těm starším)
• 27.11 (So) – Tělocvičná akademie – kluci budou cvičit ve vystoupení žáků, užijeme je i jako pořadatele.
• 2.12. ( Čt ) Mikuláš – rádi uvítáme jilmáky jako pořadatele či čerty – 16-18
16.12- v 17h. ve Strnadově síni vystoupení loutkoherecké společnosti Vhlavědrát s tradiční vánoční hrou.
Poslední schůzka v roce 2010 bude 22.12., první schůzka v roce 2011  5. ledna,  tradiční Zimní táboření pak
22.-23. ledna 2011.
 
 
V. TÁBOR 2011   Proběhne tentokrát na staronovém tábořišti v Tajanově u Velhartic. Jilm pojede tentokráte jako druhý. Na pracovce (24.-26.6.) posekáme louku a vykopeme jámy a postavíme  část  táborových staveb. Na  začátku prázdnin v termínu 1.-3.7. pak musíme přestěhovat táborové vybavení z Bohdalína do Tajanova a tábor dostavět. Na tábor pak pojedeme od 16.7. do 6.8.2011 a též ho zbouráme. Cena zatím cca 3750,- Kč). Závazný termín sdělíme v Novoročním dopise.
Vydařený podzim a začátek zimy Vám přejí
 
 1.9.2010       Vít Jakoubek(Vítek) 284 688 227,732 733 687                                                                                                                                                                                                                                                  
 Jan Přech (Řek) 283 841 072 , 607 288 081, Pavel Lávička (Ledňáček) 284 822 487 , 731 527 26,František Juhász  (Franta) 720 110 250, Jáchym Kaplan (Jack) 603 932 746, Jan Dostál (Sumec) 721 146 039    
 
P.S. Za každého nového kluka budeme vděčni – zkuste se poptat ve svém okolí, zda by někdo z kluků 10-14 let neměl zájem. Díky
 

Součásti dokumentu:

Informace se týká oddílů: VEVERKY a JILM
Vložil Jakoubek Vít dne 03.09.2010

(c) 1999-2022 T.J. Sokol Libeň, Zenklova 37, Praha 8, kontaktujte nás