NOVOROČNÍ DOPIS RODIČŮM

program JILMU na leden – červen 2005

Vážení rodiče,

stejně jako jiné roky Vám v dostatečném předstihu předkládáme program oddílu a doufáme, že si rodinný program upravíte tak, aby se syn mohl všech akcí zúčastnit. V lednu začneme hrát celoroční hru ULUKITKAN (putování zeměměřičů pod vedením starého Evenka neznámou tajgou) – jejíž některé části budou podmíněny právě plnou účastí členů družiny. Kluci si při nesčetných příležitostech ( docházka, měsíčniny, Vševěd, Všeuměl, Sokol, školní prospěch, hry, úseky na výpravách, hodnost, zálesácké dovednosti, signalizace, uzlování, topografie, znalost přírody, …) budou hromadit body, které vymění za kožešiny a ty pak za nutné vybavení. Budou pokračovat v úkolech pro získání vyšší hodnosti. Kromě toho budou družiny hrát deskovou hru Tajemným Džugdyrem, kde budou na základě svého jmění, štěstí a taktiky postupovat na vrchol Stanového pohoří. Na každé výpravě bude členstvem žádaný a očekávaný úsek. Vše pak vyvrcholí většími úseky a dalšími novinkami na táboře.

Jedna prosba a vysvětlení (platí jak pro rodiče tak pro členy). O Jilmu se traduje, že je strašně náročný. Ale není to tak. Ano, můžeme zrušit měsíčniny, na výpravách strávit celý den na jednom místě, atd,. Ale – myslíme si, že jsou-li povinné měsíčniny, vede to dotyčného k jejich splnění. Tím přijde trocha zodpovědnosti, spolehlivosti a musí do toho investovat svoji vůli. Tu pak může použít právě na výpravách při troše té námahy. Tím se dostane zase o kousek dál. No a na táboře se pak uvaří, předá služba, naštípe dříví, uklidí stan a on to najednou není neřešitelný problém. Naopak, těší se co bude dělat za chvíli zajímavého. Chce něco dělat A o to přeci jde. K problémům se v životě stavět čelem a těšit se, co mě čeká nového. Zkuste to brát z tohoto pohledu.

Děkujeme klukům za účast na akademii (Jilm měl docela úspěch), gratulujeme vítězům finále ZZZ (Vejce, Rája, Okoun) i dorostencům za páté místo.

Děkujeme i Vám rodičům, že synům schvalujete chození do Jilmu a do Sokola a podporujete je v tom.

Nakonec jednu prosbu. Máme teď jen 9 členů (sice schopných a většinu zapálených pro oddíl, ale potřebujeme nováčky). Stačí jich pouhých 6 a budeme na běžném stavu – tři družiny po pěti. Víte-li o vhodném hochovi, zkuste ho k nám poslat.

Díky.

Prosíme o vyplnění odpovědního ústřižku a o jeho doručení přes syna – díky.

Co chystáme v roce 2005:

I. Cvičení v Sokole – Út, Čt  18 – 19 . Není povinné, ale prospěje. Dorostenci navíc Út 19-20 florbal , Čt 19-20 košíková.

II. Schůzky – středa 1630 – 1900 ve vlastní klubovně v libeňské sokolovně. Vždy bohatý program – hry, výcvik tábornických dovedností, zručnostní a vědomostní úkoly, písničky, desková hra  Tajemným Džugdyrem, …  - vše zhodnoceno v měsíčním bodování. Kromě toho každou první středu v měsíci promítání videa z výprav (18 – 19).  O jarních prázdninách 9.2. brigáda a hry v klubovně 16-19 ( pro ty, kteří zůstávají v Praze )

III.Výpravy – srazy cca 630 – 700, návraty 18 – 19. Přesné informace o srazech a návratech, jízdném, výbavě a další podrobnosti se kluci dovědí vždy ve středu na schůzce – poprvé 10 dní a podruhé 3 dny před výpravou. Na schůzkách i výpravách se člověk často zamaže – přizpůsobte tomu ošacení.

Jako tradičně je na jaře 9 víkendových akcí, které jsme opět museli vpasovat do daných termínů  (Šibřinky, jarní a velikonoční prázdniny, JVLS, apod. ).

Důležité akce a výpravy označeny * ( jet by se ale mělo na všechny)

22.-.23.1. ( So,Ne ) Zimní táboření – Borek u Staré Boleslavi. Pro zájemce přespání v tee-pee, pro ostatní k dispozici vytápěná chata. Mohou tak jet opravdu všichni. Při ledu a sněhu brusle, hokejky a běžky vítány.,

19.2. ( So ) Zimní jednodenka – Voděradské bučiny (Jevany a okolí)

20.2. ( Ne ) Odpolední akce - vycházka po Praze  (13-18)

12.3. ( So ) Předjarní výprava – Údolí podzemního potoka (Kamenný Přívoz a okolí)              

13.3. ( Ne ) dopoledne (9-12) Brigáda, odpoledne (14-15) hry v tělocvičně a (15-18) promítání videa z výprav

16.3. ( St ) Mistr uzlování – 23. ročník oddílového přeboru (1630 – 1930 !! )

2.-3.4. ( So,Ne ) Aprílovka Orlické Hory. Nocleh pod střechou – chata vedoucí Káňat Sabiny Pejsarové. Obvyklý program s aprílovými překvapeními. Pokud již bude známo místo nového tábořiště, jistě se tam podíváme. Odjezd možná již v pátek v podvečer – bude včas upřesněno.

13.4. ( St ) Mistr signalizace – 21. ročník oddílového přeboru (16:30 – 19:30 !! )

23.-24.4. ( So,Ne )– Boj družin  - oddílový přebor v tábornickém desetiboji. Zlatodůl Roudný u Louňovic pod Blaníkem. Nominační závod pro účast v 1. a 2. trojici pro Zálesácký Závod Zdatnosti. Nocleh již v přírodě. (Termín až po přijímačkách na střední školy, aby mohli jet všichni.) 

7.-8.5. ( So,Ne ) 30. Jarní Výlet Libeňského Sokola  - Pravděpodobně Zbečno a okolí. Sraz v přírodě Pražského pětižupí. V programu bude i župní kvalifikace Zálesáckého Závodu Zdatnosti  ( loni i předloni jsme postoupili a vyhráli celostátní finále !!! ).        

20.-22.5. ( Pá-Ne )  Loďovka - dle aktuálního stavu hladiny Sázava nebo Bílina. Upřesníme v květnu. K dispozici vesty i zkušení zadáci.

10.-12.6. ( Pá-Ne )  Kolovka tentokráte východní Čechy – Česká Třebová, Litomyšl, Hlinsko, Chrudim, Pardubice. Možnost zkrácení dle sil účastníků, k zapůjčení oddílová kola i přilby. Zkuste jet, je to stejně pěkné jako na lodích!!

24.-26.6. ( Pá-Ne ) Jaxi-taxi  (Jak si usteleme, tak si lehneme ) - pracovní výprava na nové tábořiště v krajině pod Orlickými horami. Sekání a hrabání louky a počátek stavby tábora. Povinná pro všechny účastníky tábora !!! Rádi přivítáme i bývalé členy. Spojeno s převozem táborového vybavení z Velhartic. Přesný program včas upřesníme.

 

IV.  DALŠÍ AKCE

26.2. ( So ) - Šibřinky (maškarní taneční zábava) – po obědě  (14-16) dětské, od 19 hodin pro dospělé (vstup 120,-Kč) – rodiče srdečně zveme.

22.-24.4. ( Pá-Ne )  Závody v gymnastice, atletice, plavání a šplhu – přebor Prahy (pouze vybraní závodníci) – koliduje s bojem družin.

2.6. ( Čt ) Dětský den – hlavním pořadatelem JILM. V parku-okolí louky U studánky. Příprava, program (27 soutěží), úklid. 15-19 h. Okolo 200 dětí!!

28.6. (Út) Zakončovací táborák – vyhlášení docházky a celoroční soutěže, písničky – zahrada sokolovny.

 

V.  TÁBOR    30.6 – 24.7.2005  u  ??? (nové místo se teprve hledá – ale bude !!!) – POZOR – změna termínu oproti poprázdninovému dopisu.

Jilmáků zatím málo, Káňatům zase chybí spolehlivý dospělý vedoucí. Proto se po letech vracíme do dob vzniku oddílu Káňata, kdy byly společné výpravy  a také tábor (společná kuchyň, ale vlastní tábory od sebe oddělené prostorově i programem). Ušetříme čas (budeme se střídat ve vaření), odpadne problém s hlídáním tábora při výpravách, ušetříme i finančně (pro více lidí se vaří levněji). Budou i drobné nevýhody, ale ty jistě opět překonáme. Ty nejvýraznější jsou tyto : pro Jilm to znamená stavět i bourat tábor (ale prvních deset let, když ještě nebyla Káňata jsme tak jezdili), pro Káňata pak trošku divný termín – aby přijela do už opravdu postaveného a zaběhnutého tábora, pak předpokládáme jejich termín cca 9.-24.7.).

Nabízí se tak možnost, že by nejstarší kluci z Káňat mohli být více či méně zapojeni do jilmáckého tábora  a dokonce nabízíme i možnost jet na celý jilmácký tábor od začátku. Každopádně pak bude jejich záříjový přestup do Jilmu mnohem snazší. Jedná se o kluky ročníku 1994 a 1995 (výjimečně i pro jejich bratry ročníku 1996).

Sraz na tábor bude ve čtvrtek 30.6. okolo 1630 až všichni doma ukáží vysvědčení, v pátek a sobotu dostavba tábora, v sobotu večer pak zahajovací táborák. Od neděle pak běžný táborový program.  Poslední dva dny bourání tábora, balení a v neděli 24.7. odpoledne odjezd domů. 

Celkem 24 dní, předběžná cena 2500 Kč (zachováváme cenu, neboť Káňata budou mít ještě několik hostů ze Zlíchova, kteří platí více).

Podsadové stany, tee-pee, krytá kuchyň a jídelna, vlastní příprava jídla. Podrobnější informace (včetně místa a popisu tábořiště, nutného vybavení, přesného srazu a návratu, atd.) v dopise koncem května. Kromě toho začátkem června informativní schůzka pro rodiče nováčků.

 

4.1.2005

S přáním všeho nejlepšího do roku 2005

Jiří Novák ( Jirkan ), vedoucí tel. 2 6610 9756 ( 700 – 1530 )  , 602 284 198

Tomáš Novák ( Mišina )  721 865 873            

Vít Jakoubek  ( Vítek )   284 688 227 , 732 733 687                     

Jan Přech (Řek) 2 8384 1072 , 607 288 081     

Pavel Lávička (Ledňáček) 2 8482 2487 , 603 116 548