T.J. SOKOL Praha - Libeň

Sdílet on Facebooku


Památný den sokolstva a Večer sokolských světel

8. října si připomeneme sestry a bratry, kteří byli persekuováni za svou sokolskou činnost během druhé světové války.


Datum konání:

8.10.2019 18:00 - 19:00

Akce určena pro:rodiče s dětmi, předškolní děti, mladší žáci, mladší žákyně, starší žáci, starší žákyně, dorostenci, dorostenky, muži, ženy, senioři, seniorky
Pořadatel - oddíl:Vzdělavatelský odbor
Kontaktní osoba:anna.holanova@sokol-liben.cz
Město:Libeň, sokolovna

V úterý osmého října si připomeneme památku všech sokolů, kteří zahynuli během druhé světové války.

V 18:00 hodin se sejdeme u pamětní desky v prvním patře sokolovny (u dveří do velkého sálu). Tady proběhne krátký pietní akt, položíme květiny a zazní pár slov o našich odbojářích. Po pietním aktu půjdeme průvodem k Rokytce, kde zapálíme malé lodičky se svíčkami - sokolská světla - a pustíme je po vodě. 

K sokolovně se vrátíme a akci ukončíme okolo 19:00.

Cvičení mladších i starších žáků proběhne v čase 17-18h a děti hned po cvičení odcházejí s cvičiteli na pietní akt. Po aktu bude dostatek času se převléci před odchodem k řece. Cvičební hodina 18-19h není, starší žáci budou cvičit už s mladšími. Cvičební hodina od 19h proběhne jako obvykle.

 

K účasti na vzpomínkové akci jsou zváni všichni členové i jejich rodiče, přátelé a další sympatizanti Sokola.

 

 

Sokolové byli silnou složkou protinacistického odboje a byli za své sokolství postihováni. Říšský protektor Konstantin von Neurath označil při výpovědi u poválečného soudu Sokol za nejnebezpečnější protistátní organizaci. V noci ze 7. na 8. října 1941 bylo zhruba tisíc vedoucích činovníků Sokola zatčeno a odesláno do koncentračních táborů, Sokol byl o několik dnů později zrušen. Celkem válka poznamenala přes dvanáct tisíc členů, kteří byli vězněni, mučeni a popraveni pro své sokolské přesvědčení.

V roce 2019 si osmý říjen jako Památný den sokolstva připomínáme poprvé.



Vložil: Anna Holanová dne: 23.09.2019

(c) 1999-2022 T.J. Sokol Libeň, Zenklova 37, Praha 8, kontaktujte nás