T.J. SOKOL Praha - Libeň

Sdílet on Facebooku


Památný den sokolstva a večer sokolských světel 18:00 u sokolovny

procházka po památných místech v Libni


Datum konání:

8.10.2020 18:00 - 19:30

Akce určena pro:rodiče s dětmi, předškolní děti, mladší žáci, mladší žákyně, starší žáci, starší žákyně, dorostenci, dorostenky, muži, ženy, senioři, seniorky
Pořadatel - oddíl:Vzdělavatelský odbor
Kontaktní osoba:anna.holanova@sokol-liben.cz
Město:sraz u sokolovny

V noci na 8. října 1941 nacisté zatkli a poslali do koncentračních táborů na 1500 vedoucích činitelů Sokola. Sokol byl rozpuštěn, aktivní členové persekuováni. Přesto byli sokolové klíčovou složkou protinacistického odboje a ti libeňští se významnou měrou zasloužili o úspěch atentátu na Heydricha.

Osmý říjen je v kalendáři jmenovaný jako Památný den sokolstva. Sejdeme se před sokolovnou a v malých skupinkách obejdeme několik významných míst v Libni, u památníku položíme květiny a popovídáme si o našich významných členech. Nakonec se projdeme k Rokytce a vypustíme malé plovoucí svíčky - sokolská světla - jedno světlo za každého, kdo za války položil život za druhé.

Organizačně:

-Před sokolovnou si každý vyzvedne svoji lodičku a tu si nese celou dobu

-vytvoříme skupinky po max. 20 členech, každou skupinku povede člen libeňské Sokolské stráže v kroji

-Každá skupinka půjde položit květinu na jiné, různě vzdálené, místo. Délka procházky je od 10 do cca 45 minut (od pamětní desky Jindry Novákové na škole naproti sokolovně až po výšlap do "Heydrichovy zatáčky". U Rokytky bude potom každá skupina pouštět lodičky na jiném přístupu k vodě.

-mladší žactvo přivedeme v 19:00 k sokolovně. Starší žactvo a dospělí mají rozchod na místě (přístup k Rokytce na začátku Thomayerových sadů) cca mezi 19:00-19:30 dle délky procházky a zájmu účastníků o povídání.



Vložil: Anna Holanová dne: 04.10.2020

(c) 1999-2022 T.J. Sokol Libeň, Zenklova 37, Praha 8, kontaktujte nás