T.J. SOKOL Praha - Libeň

Zprávy z činnosti našich oddílů

Zprávy žactva únor 2008

ohlédnutí za druhém pololetí roku 2007, informace o programu na 1. pololetí 2008

        Zprávy žactva       únor 2008                                       číslo 3 / 2007-2008
 
 16.2.2008   sobota 14:00 - 16:00  DĚtSKÉ ŠIBŘINKY
16.2.2008   sobota 19:00 - 02:00  SPOLEČENSKÉ SETKÁNÍ
           ČLENŮ a PŘÁTEL SOKOLA LIBEŇ – pozvánky v matrice
12.4.2008 sobota 36. Jarní Výlet LibeŇského Sokola
18.-20.4.2008 Závody všestrannostipro vybrané cvičence
 
Výsledky, fota, dopisy a další informace  najdete jednak na vývěskách v a na sokolovně i po Libni  a také na www.sokol-liben.cz a na www.sokol.cz
 
Nejprve stručný návrat do konce loňského roku
 
? V pátek 2. listopadu se konal další ročník plavecké soutěže O pohár starostů pražských žup. Na trati 50x 25 metrů obsadila naše župa Jana Podlipného i díky našim 8 účastníkům 2. místo.
 
? Koncem listopadu úspěšně složili cvičitelské zkoušky 4 dorostenci, které jsme vyslali na školení, takže mužský cvičitelský sbor se rozrostl o 4 pomahatele na počet 20 lidí.
 
? V sobotu 1. prosince proběhla v naší sokolovně tradiční Tělocvičná akademie. V bohatém programu se asi 325 divákům (175 v sále na židlích, dalších 150 na galerii) předvedlo více jak 200 cvičenců vesměs našeho libeňského Sokola. Zaujalo velké množství Rodičů a dětí (17 párů), předvedlo se 11 cvičenců Aerobiku, následovalo 20 mladších žáků s  pro ně poněkud netradičním náčiním – švihadly – hezky zacvičili rozcvičku, švihadla se jim trochu zamotala ve střední části, ale cvičení s lany a sjezd na lanovce už zase zvládli na výbornou. Se šátkem cvičilo 26 !! Předškolňat, jako hosté vystoupili dvě tanečnice, svoji hudební produkci předvedlo ve 3 písničkách 11 členů našich turistických oddílů, 19 mladších žákyň předvedlo část sletové skladby pro Liberec, „smíchaná“ (to abychom zůstali u Cimrmana , jehož některé citace použili průvodci akademií Martina a Vítek) skupinka starších žákyň a žáků a dorostenců předvedla gymnastické cvičení na nářadí – určitě zaujalo cvičení některých cvičenců na kruzích a zcela jistě výstup číšníků. Deset členek Věrné gardy předvedlo lidové tance, po nich pak nastoupilo 12 dorostenců s klasickým náčiním – tyčí – a předvedlo vyspělé cvičení plné hezkých nápadů. Na závěr akademie jistě efektně působilo cvičení 13 starších žákyň se světélkujícími obručemi. Připočtěme kvalitní ozvučení a osvětlení a vyjde vydařená akademie. Všem divákům děkujeme za potlesk.
? Mimochodem, 16.února uplyne již 146 let od založení Sokola Miroslavem Tyršem a Jindřichem Fűgnerem. Naše libeňská jednota je o dost mladší, ale i ona letos oslaví hezké narozeniny – bude nám 124 let !!!
 
? Ve čtvrtek 6. prosince pak přišel do naší sokolovny Mikuláš (v 16 hodin pro předškolňata a od 17 hodin pro mladší žáky a žákyně). O tom, že nepřišel zbytečně, svědčí 175 rozdaných balíčků. Samozřejmě, že si s sebou vzal i hodné anděly a několik čertů.
 
? Ve čtvrtek 20.12. na hodině mladšího žactva pak sehráli loutkáři pro naše nejmenší tradiční vánoční představení. I tady bylo nabito – dívalo se asi 70 dětí.
 
?  O vánočním a novoročním volnu se necvičilo, a tak se cvičitelé 28.12.2007 alespoň sešli v klubovně Jilmu na tradičním Silvestru cvičitelů – bylo 17 cvičitelů a pomahatelů, 7 cvičitelek a 12 hostů.
 
Hned po Novém roce začalo pravidelné cvičení a také jsme vyhlásili soutěž Letní disciplíny. Mezi 39 mladšími žáky byli nejlepší : Jan Klíma, Ondřej Dvořák, Oldřich Neumann, Vojtěch Blahunek, Martin Klíma, Martin Jeřábek, Daniel Franče, David Králík a Jiří Pavlíček. Mezi 24 staršími žáky zaujali čelná místa Michal Přibyl, Jan Trnka, Tomáš Krňávek, Adam Trnka, Tomáš Mach a David Šrámek. Mezi 22 dorostenci a cvičiteli zazářili Martin Seifert, Jakub Kudroň, Ondřej Loudil, Jiří Novák, Tomáš Novák, Jan Přech, Pavel Voráč a Filip Benedikt.  
 
A co nás čeká ve cvičení v nejbližších dnech a měsících ?
 
Pevně věříme, že kluci i díky Vám přivedou další nové kamarády ( letos zatím zapsáno jen 81 – běžně bývá okolo 100. I když průměr 46,3 je oproti loňskému 50,6 zatím slušný). Děkujeme a těšíme se. A kdy se cvičí ?
 
Mladší žáci (ročník 1998-2001) v Út a Čt 17-18, starší žáci (1994-1997) a dorostenci (1990 – 1993) v Út a Čt 18-19. Navíc zájemci v Út 19-20 florbal a Čt 19-20 košíková.
 
? Trvá celoroční soutěž O nejvěrnější docházku s pravidelným každoměsíčním vyhlašováním a rozdáváním diplomků za 100% docházku. 
 
? Od nového roku se také rozběhla pravidelná Zimní soutěž – letos trochu posilovací, protože fyzická zdatnost některých kluků je žalostná.
 
Rychle dokončujte masku na tradiční Dětské Šibřinky - ty letošní jsou na programu již v sobotu 16.2. – tanečky, písničky, soutěže masek, hříčky.
 
? Kromě rozcviček, běžného cvičení na nářadí a oblíbených her na konci hodiny také pilně nacvičujeme na závody všestrannosti. Abychom na tyto dubnové závody poslali ty nejlepší cvičence, proběhnou v běžných hodinách v úterý 19. a ve čtvrtek 21. února „libeňské nominační“ závody v gymnastice a šplhu. Vybrané kluky pak bude po jarních prázdninách čekat dopis s podrobnostmi k nácviku i závodům.
 
? Mimochodem - o jarních prázdninách 26. a 28.2.2008 žáci cvičí !
 
? Dorostence ze skladby s tyčemi z akademie čeká 15.3.2008 přehlídka pódiových skladeb.
 
12.4.2008 nás čeká již 36. Jarní Výlet Libeňského Sokola – udělejte si čas a vyražte s námi do některého z krásných míst naší země. Pro členy turistických oddílů a další zájemce z řad žáků i žákyň proběhne župní kolo Zálesáckého Závodu Zdatnosti.
 
? 18.-20.4.2008 (pátek plavání, sobota gymnastika a šplh a neděle atletika) bude župní kolo přeboru ve všestrannosti.
 
? Prosíme do konce února zaplatit v matrice členské příspěvky na rok 2008
 
? Rok 2007 byl i smutný.
Opustili nás navždy dva mladí kamarádi – v únoru zemřel v 21 letech po epileptickém záchvatu cvičitel Jan Vorel „Hnízdo“ a v září podlehl rakovině mozku v pouhých 18 letech bývalý jilmák, táborové číslo 147, Matouš Vokál.
Vzpomeňte na ně prosím a važte si svého života a zdraví.
A protože se blíží Hnízdovo smutné výročí, promítneme ve středu 20.2.2008 po Valné hromadě ve Filipově síni několik desítek fotek z Hnízdova života a v pátek 22.2. se sejdeme u jeho hrobu na Olšanech – sraz zájemců cca 16:30 nad eskalátory stanice metra Želivského (sledujte libeňské stránky–nejpozději ve čtvrtek 21.2. tam budou podrobnosti)
 
TURISTICKÉ ODDÍLY
- i nadále pokračují ve své pravidelné a bohaté činnosti. Zatímco Káňata mají relativní dostatek dětí (ale pár dalších ještě rádi přijmou), jilmáci zápasí o každou duši. V Sokole je řada vhodných adeptů, ale bojí se a nechtějí to zkusit. Ale chce to prostě udělat první krok. Třeba na poslední výpravu dorazil jeden klučík ze Sokola, líbilo se mu tam, přišel i v neděli na vycházku a už se chystá ve středu na schůzku a že bude chodit. Vidíte – a to jsme ho od září přemlouvali a nechtěl. Proto – dejte svým dětem šanci - projevit se, najít si opravdové kamarády.
Káňata do svých řad přivítají kluky i holky z 1. – 4. třídy, jilmáci kluky z 5. - 8.tříd. –  těšíme se .
Oba oddíly mají pravidelné každotýdenní schůzky (Jilm středa 16:30 – 19:00 , Káňata čtvrtek 15:30-16:45) v klubovně ve 2. patře sokolovny , výpravy do přírody (jilm 15x za rok, Káňata 10x) a letní tábor (3 / 2 týdny).
 
JILM     (www.jilm.wz.cz)     Přijímáme nové členy !!!
 
Od listopadu, kdy vyšly poslední zprávy jsme stihli tyto výpravy :
 
17.11. (So) Vyzvědači – 27. ročník oblíbené dobrodružné hry v temných staroměstských uličkách. Bylo 27 hráčů, vyhrála modrá před zelenou a žlutou.
 
18.11. (Ne) Brigáda u sokolovny – dopoledne od 9 do 12 hodin pracovalo 20 lidí (11x jilmáci, 4x dorostenci a 5x „Kvočny“) na vyklízení klubovny po Studánce a na zvelebování dvora sokolovny – celkem odpracováno 62 hodin – děkujeme.
Jilmáci se po obědě sešli k promýšlení a praktické zkoušce čísla mladších žáků na akademii – lanovce. Nakonec jsme si promítli video z podzimních výprav.
 
1.12. ( So ) Tělocvičná akademie- jilmáci se účastnili jen jako běžní cvičenci a cvičitelé.
 
2.12. ( Ne ) Zimní jednodenka - pět členů a pět vedoucích vyrazilo vlakem do Vráže a odsud pěšky do sv. Jana pod Skalou i na skálu, do komplexu Solvayových lomů s malým muzeem, k Bubovickým vodopádům i do štol kolem Malé Ameriky. Následoval 1.Předúsek celoroční hry – výroba zboží do malého anglického obchodu. Již za šera pak kolem dubu sedmi bratří a Karlštejna na vlak a domů.
 
15.12.(So) Zimní jednodenka na ostrovy – 7 statečných jilmáků vyrazilo v tento zimní měsíc na pololoďovou výpravu. Vlakem jsme dojeli pod Medník do Pikovic, dali si pár hříček, přehodili Sázavu oblázky, zahráli fotbal a pak už jsme po úzké šíji přešli na ostrov Velkého Jilmu , nafoukli čluny a po Sázavě vyrazili 4 km do Vltavy, zahli vlevo a asi kilometr proti proudu přistáli na ostrově Sv.Kiliána (se starými základy jednoho z prvních klášterů v Čechách), dali si oběd, prohlédli klášter, sehráli 2. předúsek dlouhodobé hry a nakonec dopluli do Davle na vlak.
 
16.12.(Ne) Videotábor 2007 – 9 z 15 účastníků tábora a 3 hosté si nenechali ujít promítání videa z letošního tábora
 
19.12. (St) Vánoční nadílka v klubovně – 14 současných a 8 bývalých členů a jeden host se sešlo na vánoční nadílce s koledami, vánoční povídkou a čtením, s cukrovím a prskavkami a s 164 dárky.
 
19.-20.1.2008 (So+Ne) - 18. Zimní táboření – pravda letos moc zimní nebylo, protože i v noci bylo 10°C nad nulou, ale to nám nezabránilo hrát hokej, fotbal i ufíjenou a další drobné hříčky, oficiálně zahájit celoroční hru o jakémsi synovi anglického obchodníka, co chce neustále na moře (název hry je zatím tajný) –představili jsme platidla, nové zkoušky na oddílové stupně, dovednostní úkoly i povinnou výbavu na moře. V „krčmě“ v  týpku jsme pak sehráli hazardní hru v karty, kdy byl každý člen zkušenými námořníky obrán o všechny peníze a musel se zavázat k nástupu služby na lodi , aby si dluh odpracoval.  Bylo nás 11.
 
9.2. (So) – opět „Zimní“ výprava při +10°C za krásného slunečného počasí – Zlíchov, vrch Děvín, průzkum kanálů vodojemu, stavba kamenného majáku do úseku, rozhledna na Cibulce, oběd u ohýnku nad sídlišti jihozápadního města, ručkování na tubusu metra nad Prokopským potokem (nebojte se, bylo to jen metr nad zemí), návštěva pěkného skanzenu Tuležim. A opět nás bylo 11.
 
10.2. (Ne) Vycházka – návštěva výstavy Josefa Lady a pak Královskou cestou na Malou stranu a krásnými úzkými uličkami na Hrad a pak do jeho okolí. Bylo nás 8.
 
Dále chystáme: v březnu výpravu na Brdy a Aprílovku, v dubnu JVLS , v květnu loďovku a Boj družin a v červnu kolovku a pracovku.
27.6.-20.7.2008 – TÁBOR – Bohdalín u Kamenice nad Lipou , podsadové stany, tee-pee, krytá kuchyň a jídelna. Louka, les a rybník v místě. Cena cca 3 250,-Kč.
 
Na nové žáky v sokole i nové jilmáky se těší        Jiří Novák (Jirkan), náčelník
                                                                                                   602 284 198
Káňata - z novoročního dopisu pro rodiče
 
Milí rodiče, milá Káňata,                            www.kanata.wz.cz
 
rok se s rokem sešel a je tu další várka zpráv o turistickém oddíle Káňata. Oddíl je určen pro kluky a holky od 6 do 12 let, pro děti které rády hrají hry, učí se nové věci a objevují krásy naší republiky. Stále přijímáme nové zájemce.
 
- schůzky: konají se každý čtvrtek od 15.30 do 16.45 v klubovně libeňské sokolovny. Náplní jsou hry, osvojení si tábornických dovedností (uzlování, morseova abeceda, mapa), zpívání s kytarou. S sebou je třeba: uzlovačka (2m), notes, zpěvník, šátek, tužka, přezůvky.
 
- výpravy: pořádáme je jednou měsíčně a až na výjimky jezdíme vlakem. Výpravy do přírody jsou krokem k osamostatnění se, poznání nových kamarádů a sbíraní nových zkušeností nutných na tábor. Podrobné informace o výpravě děti dostávají deset dní předem na schůzce. Protože program „šijeme na míru“, je třeba abychom věděli alespoň přibližný počet jedoucích dětí - omluva předem nám velmi pomůže.
 
Kde jsme byli?
 
15.12.2007- Vánoční výprava, Sázava - opekli jsme si vánoční buřty, ozdobili stromeček, zazpívali si spoustu koled, zahráli jsme si závin a nakonec jsme za tmy pustili svíčky po řece
19.1.2008- Prasečí výprava, Kersko. Všude kolem spousta bahna, ale program byl plný- postavili jsme obří domeček, zahráli si prasečí bitvu a podívali se na Krásnou Pepinu (borovice)
 
Co nás čeká?
 
8.- 9.3. Dvoudenní pod střechou - nocleh v sokolovně.
 
12.4.(-13.4.) Jarní Výlet Libeňského Sokola - tradiční modrá stuha, hříčky, pamatovačka, vaření, jazykohrátky. Možná dvoudenní. Zveme rodiče, kamarády.
 
17.5. Májová výprava - ?Lovoš, zřícenina Oparno?
 
7.-8.6. Předtáborovka - důležitá a „povinná“ pro všechny, kdo pojedou na tábor, nocleh pod celtou.
 
 
- letní tábor: - termín: 19.7. - 2.8.2008
- místo: po třech letech měníme tábořiště, a tak nás nyní čeká louka u Bohdalína (Kamenice n.Lipou, Jindřichův Hradec). Ubytování je v podsadových stanech, vaříme v kryté kuchyni, soc.zářízení - latríny. Téměř za rohem je rybník na koupání, lesy, potok.
- program: jako každý rok nás čeká celotáborová hra, lovení bobříků, výpravy do okolí (jednodenní, noční, přespávací), hry v lese i na louce, ufíjená, fotbal, táborová olympiáda, řádění u rybníka, ale i méně oblíbené činnosti jako mytí ešusů a nošení palivového dřeva.
- cena: 2500 Kč + zaplacené příspěvky do Sokola. (Oproti minulým rokům jsme byli nuceni tábor mírně zdražit. Důvodem jsou stoupající ceny potravin a jízdného za vlak.)
- ideální počet dětí: 15 - 18 (3 - 4 družiny). Stále máme volná místa, vezměte s sebou své kamarády, bratrance i sestřenice.
Upřesňující dopis o táboře bude k dispozici v květnu.                       
 
Za všechny vedoucí     Ája -  Alena Duchačová - 608 731 421
 
duchacovaa@seznam.cz     ,      Dana Kalašová– 775 246 481
                      
Předškolní děti
Krátké ohlednutí za loňským rokem: v sobotu 24.11. se v T.J. Karlín konaly Závody vmíčovém trojboji. Za předškoláky se z naší jednoty zúčastnilo 8 dětí ( 4 chlapci a 4 dívky). Družstvo chlapců ve složení Fürstenzeller A., Veselý M., Novotný D. a Novotný A. se umístilo na pěkném 3. místě, gratulujeme. Pochvala patří i rodičům, kteří děti na závody doprovázeli a podpořili je jako diváci.
            Hned další sobotu se všechny zdravé děti (a bylo jich 26) dostavily do naší sokolovny na tělocvičnou akademii. Během podzimu jsme pilně nacvičovali pódiovou skladbu „Berušky“ s netradičním náčiním,míčky - padáčky. Každý vždy našel svou značku, malé chybičky diváci rádi odpustili a všichni si cvičení moc užili.
            S novým rokem přibývají do oddílu nové děti. Ke konci ledna bylo zapsáno 73 dětí a průměrná účast ve cvičení je 21 dětí. Za nejlepší docházku byli vyhodnoceni: Štamfestová J., Štamfestová S., Foltýnová J., Haken T., Ježková M., Ondráček L., Veselý M. a Zvelebil J. Pokračujeme v gymnastické průpravě, ale letos gymnastické závody vypustíme. Věnujeme se práci s míči a budeme se pilně připravovat na atletiku – pražské závody se pravidelně konají koncem května. Také uspořádáme oddílové závody v atletických disciplínách (běh, skok do dálky s rozběhem a hod tenisákem).
 
Mladší žákyně
 
Cvičíme každé pondělí a čtvrtek od 17-ti do 18-ti hodin. K 31.1.08 je přihlášeno 41 žákyň a průměrná účast ve cvičení je 19 dívek. V pravidelném hodnocení docházky byly vyhodnoceny: Cerhová A., Cerhová P., Cerhová V., Cyrani A., Hrubá V., Kollmannová K., Šťovíčková N. a Veselá Linda.
Náplní hodin je rozcvička, cvičení na nářadí, hry, atletická a míčová průprava. Máme za sebou úspěšné vystoupení na tělocvičné akademii 1.12.2007. Žákyně nacvičily pódiovou skladbu „Bossa nova“ a ty nejšikovnější vystoupily i v gymnastickém bloku (akrobacie). V dubnu (18.4., 20.4.2008) bychom se rádi zúčastnili pražských závodů v plavání a atletice. Doufáme, že žákyně půjdou závodit rády a těšíme se na hojnou účast.
           
Starší žákyně a dorostenky
 
Cvičební hodiny jsou každé pondělí a čtvrtek od 18-ti do 19-ti hodin. K poslednímu lednu je přihlášeno 15 dívek a průměrná účast je 10. Jako nejvěrnější (nejlepší docházka) byly vyhodnoceny: Kaplanová M., Duchačová A., Lammelová E., Fialová L., Niederlová V., Veselá E. a Přádová M.
Stále se snažíme rozšiřovat základnu cvičitelek. V podzimních měsících se Matiášová Z. a Niederlová V. zúčastnily školení cvičitelů a po úspěšném složení zkoušek se staly cvičitelkami IV. třídy. 
Náplň cvičení je obdobná jako u mladších žákyň, ale přizpůsobená schopnostem této věkové kategorie. Letos se hlavně snažíme o zlepšení techniky cvičení na různém gymnastickém nářadí. Na tělocvičné akademii jsme vystoupili s dvěma body programu. Nejprve skoky na trampolínkách a na závěr pódiové vystoupení se svítícími kroužky. Stejně jako mladší žákyně se hodláme zúčastnit závodů v plavání a atletice (jen disciplíny jsou trochu jiné).
 
Za ostatní cvičitelky a cvičitele přeji všem hodně elánu do cvičení
                                                                                         
                                                Iva Duchačová, místonáčelnice
                                  
                                        duchacova@sokol-liben.cz, 608 006 628
 
RODIČE A DĚTI
 
Nazdar Sokolíci, Sokolíčkové a jejich rodiče,
 
Hodiny cvičení „Rodičů a dětí“
 
Pondělí 16.00 – 17 hodin             cvičitelka Anička Kavinová
Úterý  9.50 - 10.50 hodin              cvičitelka Anička Kavinová
                                                                            Dana Blahunková
                                                                            Dana Cejpková
Čtvrtek 16.00 – 17 hodin                   cvičitelka Lenka Kratochvílová
 
 
Moc nás těší, že do našich hodin přichází stále více nových cvičenců.
Zapsáno máme již 55 páru. Hodin se účastní kolem 25-ti páru (dle nemocnosti dětí).
 
Rozšířili jsme náčiní o hudební nástroje, cihličky, překážkové dráhy, masérské chodníčky a nové druhy míčků. A tak na našich hodinách nechybí pestrost cviků, podpořená nápaditostí cvičitelek. Repertoár rozšiřujeme o další písničky a říkadla.    
 
Blíží se již tradiční Šibřinky, které se konají 16.února od 14 hodin.
Doufám, že jste si již tento termín zaznamenali do kalendáře a již připravujete masku pro svého Sokolíčka.
Kdo ještě Šibřinky nenavštívil, tak neváhejte. Zažijete odpoledne plné soutěží, her a tance s vyhlášením nejlepší masky, samozřejmostí je spousta legrace.
A kde ? No přece v naší Sokolovně. Vstup je volný.
 
Dovoluji si opět připomenout nutnost platit členské příspěvky. Kdo placení opomene, riskuje, že nebude vpuštěn do hodiny cvičení. Potvrzení o zaplacení, prosím předkládejte Aničce Kavinové.
 
Těšíme se na vás již nyní
                                               Zdar
                                                           Lenka Kratochvílová - cvičitelka
 
Další Zprávy žactva vyjdou v dubnu v rámci Zpráv Sokola Libeň

(c) 1999-2022 T.J. Sokol Libeň, Zenklova 37, Praha 8, kontaktujte nás