červen  2004   Zprávy žactva           číslo 5 / 2003-2004

 

Nečekaně úspěšné jaro aneb zpráva náčelníka

 

Letošní cvičební rok se zatím řadí (mezi těmi 14 po znovuobnovení Sokola Libeň v roce 1990) k těm úspěšnějším. Předně tomu po letech stagnace přispěla hojnější účast v hodinách žáků, kde jsme oproti minulým letům o 10 kluků bohatší. V dubnu byla průměrná účast v hodině letos již potřetí nad 50 (mladší 20,5 , starší 18,0 , dorost+cvičitelé 13,5 – celkem tedy 52,0).      A k tomu bylo 20 100% docházek z 73 zapsaných ! V květnu to bylo díky několika školám v přírodě zlé – průměr jen 41, ale to se ovlivnit nedá. Také muži se činí – starší sice chodí na pinkponk ve 3, zato mladších si fotbálek přichází v průměru zahrát 12 až 15. Klasicky funguje čtvrteční dorostenecko-cvičitelská košíková s průměrem 12 a letos i nově úterní florbal s účastí 10.

 

Koncem dubna jsme ukončili zimní soutěž v tělocvičně Švihklikvis a ihned se začala soutěž nová Letní disciplíny 2004, ve které si opět poměřujeme své výkony v 8 atletických i průpravných disciplínách (od května totiž chodíme cvičit ven – park, zahrada sokolovny). Samozřejmě trvá celoroční soutěž O nejvěrnější docházku s pravidelným každoměsíčním vyhlašováním a rozdáváním diplomků za 100% docházku.  

 

Ještě předtím však 32 (17 mladších, 6 starších, 4 dorostenci a 5 mužů) cvičenců po několikaměsíčním nácviku vyrazilo        23.-25.4. na Pražský přebor všestrannosti (sportovní gymnastika – přeskok, kruhy, hrazda, bradla, akrobacie, šplh , plavání a lehká atletika – sprint, hod krikeťákem, dálka), 19 z nich se účastnilo všech disciplín. Přeboru se celkem účastnilo 104 závodníků a všechny disciplíny mělo 40. Nebudu vypočítávat všechny úspěchy v jednotlivých disciplínách, kategoriích, župě, protože jich byly desítky. Takže ty největší úspěchy v rámci celopražského závodu : Ml.žáci I. – 1. Jan Michalec, 2. Jan Budil , Ml.žáci II. – 1. T.Marek, 3. M. Přibyl , St.žáci III. – 2. Ondřej Loudil  , St.žáci IV. – 2. Jan Novák. Všichni jmenovaní + O.Michalec, J. Vorel a J.Kudroň postoupili za župu Jana Podlipného do celostátního přeboru České obce sokolské ve všestrannosti. Mladší již své finále mají za sebou. A nedopadli tak zle – J.Michalec byl v atletice 2. , celkově pak J.Budil 7. a J.Michalec 10. z 23, T.Marek a M.Přibyl v druhé třetině mezi 39. Starším držte palce o víkendu 11.-13.6.

 

To však letos není jediný úspěch na celostátní úrovni. Družstva Jilmu vyhrála župní kolo Zálesáckého závodu zdatnosti v obou kategoriích (starší žactvo a dorost) a postoupila tak na celostátní přebor ČOS. A i tam si vedli velmi dobře. Ve starším žactvu jsme totiž zcela nečekaně obhájili loňské vítězství – trojice Vejce, Rája, Okoun dokázala mezi 19 trojicemi navázat na loňský úspěch Drátka, Řeka a Nezmara. Letos se poprvé vyhlásila kategorie dorostu a mezi 24 trojkami se naši (Řek, Drátek, Ledňáček) dokázali i přes omyl pořadatelů při značení tratě dorostu (azimut 140° místo 240°) probít na slušné  5. místo. (nebýt té nepříjemnosti, která trochu ubrala na regulérnosti přeboru, mohli jsme s největší pravděpodobností skončit na stupních vítězů.)

 

Abychom letošní úspěšný rok (přidaly se i Předškolňata a žákyně) zakončili trošku oficiálně a na úrovni, rozhodli jsme se vyhlásit výsledky celoročních soutěží a představit ostatním cvičencům naše úspěšné borce na Zakončovacím táboráku, který se bude konat ve čtvrtek 24.6.2004 na dvoře sokolovny od 18 hodin. Oficiální ukončení se po rozdání diplomů, zpěvu písniček s kytarou, apod očekává okolo 19:30. Dál však určitě bude pokračovat pro zájemce. Zveme všechny cvičence (mladší i starší žáky a žákyně, dorost, cvičitele, ale i Předškolňata, VG, členy výboru, rodiče, atd.

 

Ve čtvrtek 3. června jsme již po dvanácté uspořádali na louce U studánky Dětský den. Letos jsme měli trochu strach z počasí, protože dva dny předtím pršelo a byla zima. Počasí se však nakonec umoudřilo a umožnilo nám být jako zatím vždy venku. Bohužel počasí a zejména školy v přírodě měly na svědomí to, že přišlo „jen“ 131 dětí. Řada z nich si tak splnila všech                                      27 soutěží a skvěle se projely na rozvodněné a rychle proudící Rokytce na kánoích. Počasí také zapříčinilo neúčast šermířů – hrozilo zranění při možném uklouznutí na mokré trávě – pokusíme se domluvit na jejich vystoupení na podzimní akademii.

Velký dík pak patří 54 pořadatelům (Jilm 16, žáci a cvičitelé 14, žákyně a cvičitelky 12, Studánka, Káňata a Věrná garda 12).

 

Poslední cvičební hodina žáků bude v úterý 29. června, po prázdninách se sejdeme ve čtvrtek 2. září (jilmáci a případní noví zájemci o členství mají první schůzku již ve středu 1.září)

 

4.ročník Běhu strmého do zámeckého vrchu bude ve čtvrtek 23. září na obvyklém místě v obvyklém čase – trénujte !

 

Na sobotu 27.11.2004 se chystá velká sláva – Akademie ke 120. výročí založení Sokola v Libni.

 

 

Pobyt v přírodě

 

Výsledky Zimního dne (21.12.03 – 21.3.04) jsme poslali  - bylo to 17 dní - výsledky zatím nejsou. Jaro se bude posílat po 21.6. a bude to okolo 35 dnů.,

 

Co však bylo letos pro Libeň důležité- to bylo pořadatelství 17. Srazu v přírodě pražských žup. Jelo se kousek od Kutné Hory, k mlýnu Cimburk na břehu říčky Vrchlice. Jilmáci už v dubnu připravili týpkovky, vykopali latrýnu, naštípali polínka, atd. Sám jsem kromě práce fyzické musel obstarat povolení k táboření, ke kácení soušek, zajistit ubytování, pitnou vodu, .... . Konečně nadešel víkend 8.-9.5.2004. Předpověď strašidelná – déšť, 12°C. Jilmáci a pár cvičitelů je na místě už od pátku – seká se louka pro stany, staví týpko, dokončuje latrýna, upravuje slavnostní ohniště, vztyčuje 16 metrů vysoký stožár, připravuje trasa pro nedělní ZZZ, natahuje lanovka, připravuje se 13 disciplín, vaří fazole na soutěžní salát, sepisuje tomboloruleta. Pracujeme i za tmy až do 22:15, v sobotu ráno v stáváme v 6:00, dokončujeme potřebné a v 9:27 již tři kluci s úsměvem a sokolskými hesly na rtech vítají ve starých sokolských krojích u vlaku účastníky srazu. Těch se nakonec sešlo 131 z 10 jednot – na tu bídu s počasím to je docela slušný počet. Zahajovací nástup, společná hra Ovozelburza, pro malé děti Mini ZZZ, pro ostatní 13 drobných her (kamenná věž, odemykání zámků, vzdušný transport vody, kruhová střelnice, ragby kolem mlýna, ...), oběd, vaření – fazolový salát, také Pamatovačka a Jazykohrátky, nesmí chybět Modrá stuha- letos se koupeme v jezírcích pod vodopády ve skále vylámaném přepadu Velkého rybníka. Kupodivu neprší. Odpoledne pak vyhlášení soutěží –   1. Jilm, 2.-.3. Zlíchov a Staré Město. Nepřespávající odcházejí na vlak, pro ostatní jsou před večeří a táborákem připraveny ještě 2 hry – Aztécký náčelník se opravdu vydařil, cesta po kolících pak byla po fyzicky náročném Aztékovi na zklidnění. Pak se však počasí na chvíli spiklo proti nám. Do navlhnutého troudu se nepodařilo rozdělat oheň bez sirek a klasicky zapálený táborák po půl hodině ukončil hustý déšť. Zájemci se dobrodružně přesunuli du budovy kempu, kde se ještě chvíli zpívalo a hrála Tomboloruleta. Pak návrat zpět k mlýnu a spánek. Už neprší. Ráno je obloha modrá. A tak začíná vydařené ZZZ. Nejprve oheň – vaří se litr čaje a pak už nástup 12 trojic na okruh kolem rybníka ( klasické disciplíny – signalizace, uzlování, topografie, vlastivěda, přírodniny, strom, střelnice, šošonský běh a překážky) jsou letos zpestřeny překonáním části trati na kánoi. Kromě toho mimo okruh i zdravotnictví, sekera+nůž a šití. V kategorii dorostu vyhrál  mezi 8 trojicemi Jilm I. před Zlíchovem a Jilmem II., mezi 4 mladšími trojicemi vyhrál Jilm III. před Starým Městem II. a Kobylisy. Přesně s ukončením závodu přišel déšť, ale po obědě na vyhlášení už zase svítí slunce.

Snad se všem u Cimburka líbilo. Pořadatelé se o to ze všech sil snažili a mají dobrý pocit, že se dílo zdařilo.

 

Škoda jen , že se opět neúčastnila Věrná garda a kromě VŠECH cvičitelů nikdo z výboru. Často je od starších členů slyšet povzdechnutí - vždyť ony mne ty děti ani nepozdraví. Jak, ale mohou, když neví koho. Na podobných akcích je příležitost k seznámení i k nenásilné propagaci ideí Sokola. Když uvidí někoho, kdo je sokolem už pár desítek let a přesto přijde mezi děti, určitě to v nich vzbudí zájem, úctu, pokoru. Zkusme to napravit již na 29.PVLS (18. sraz v přírodě pražských žup), který se bude konat zřejmě 16.10. u Českého Brodu a jehož pořadatelem je Sokol Kobylisy.

 

Veškeré výsledky, fota, apod. najdete jednak na vývěskách v a na sokolovně i po Libni a také na  www.sokol.info a na www.sokol-liben.cz

 

JILM

 

Od minulých Zpráv jsme měli pravidelné středeční schůzky a tyto výpravy : 17.-18.4. 22. Boj družin – ziskem 99 bodů ze 100 vyhrál Řek – údolí Vrchlice, 13 účastníků, přespání již v lese , 28. JVLS – viz výše, 21.-23.5. - část jilmáků (7) na finále ZZZ, ostatní spolu se Studánkou a hosty (celkem 25) na lodích. Jela se Ploučnice a jak už bývá letos zvykem, počasí nám „přálo“. V sobotu ještě oblačno, při ranním výstupu na Ralsko dokonce jasno – úchvatný rozhled, kamenné moře, zřícenina hradu, kytičky v podrostu bukového lesa, pak příjemná plavba po Ploučnici započatá průjezdem asi 50 metrů dlouhým skalním tunelem, po obědě jsme pak vjeli do meandrů, , které pro svoji krásu doporučuji každému z vodáků – co 20 metrů, to zatáčka aspoň o 90°, občas vrbičky přes celou šíři koryta, popadané kmeny – pod, na i nad hladinou, písčité dno bez kamenů. Škoda jen, že v neděli začalo pršet a hlavně se ochladilo – asi na 10°C. Celkově jsme ujeli 34 km a i přes nedělní umrzání v lodích se na výpravu již teď vzpomíná v dobrém.

 

Dále chystáme kolovku (11.-13.6.) – Libeň, Veltrusy, Říp, Nedvězí, Valečov, Kost, Sobotka, Nymurk, Lysá, Čelákovice, Libeň a Pracovku (25.-27.6.).

A pak už nás čeká vytoužený TÁBOR 30.6. – 24.7. – 25 dní za 2500,- Kč.

Poslední nabídka 3 volných míst pro kluky mezi 10 a 14 lety. Velhartice na Šumavě. Podsadové stany,            3 týpka, krytá kuchyň, bohatý program.

 

                                                           10.6.2004   přeje příjemné léto   Jiří Novák (Jirkan), náčelník    602 284 198

 

 

Káňata – turistický oddíl mladšího žactva

 

Máme za sebou téměř celý školní rok 2003/2004, kdy jsme se setkávali při čtvrtečních schůzkách a výpravách   (1x měsíčně). Naučili nebo zopakovali jsme si morseovku, mřížku a další šifry, uzlování, používání mapy, jízdních řádů, buzoly i vlastního rozumu, zahráli jsme si spoustu her v klubovně, tělocvičně i přírodě, viděli nejednu zajímavost (zámek Jemniště, údolí Vrchlice, lom Na kobyle, poutní místo Skalka, jeskyni u Klínce, Vidouli s romantickým lesoparkem, ...), našli nové kamarády, zazpívali si s kytarou, přenocovali v přírodě, ušli dohromady kolem 100 km, ... .

A teď už před sebou máme předtáborovou pracovní výpravu 25.-27.6. a tábor samotný. Tam si tohle všechno        ( a k tomu ještě spoustu dalšího  - mytí v potoce, noční hlídky, vaření na ohni, život v tee-pee, ...) během 14 dnů (24.7.-.7.8.2004) užijeme znovu a na 100% !

Ten, kdo na schůzky a výpravy chodil poctivě , je na život „bez civilizace“ určitě dobře připraven. A ten, kdo trochu lenošil, bude muset občas zatnout zuby, ale určitě to bude stát za to ! Vždyť pohodlí a nicnedělání si za celý rok užijeme až až. A na táboře se každý z nás nejlépe přesvědčí, jestli dnes dokáže být lepší než včera. Určitě se všichni malí táborníci těší stejně tak jako Sabina, Ája, Jolana, Pepa a Jirka + Zlíchováčci Zdeňka Lauschmanna.

                                                                                                         

Nazdar Sabina Pejsarová    608 545 039

 

Zpráva místonáčelnice – jaro 2004

 

 

Předškolní děti – atletika

 

            V sobotu dne 22.5.2004 se osm dětí z oddílu „předškolňat“ zúčastnilo atletických závodů. Organizátoři závodů se tentokrát vyznamenali, protože vybrali překrásný stadion Juliska a průběhu závodů také nebylo co vytknout. Jednotlivé kategorie i disciplíny se rychle střídaly a nedocházelo k žádnému zbytečnému čekání. Hladoví návštěvníci měli dokonce možnost zakoupit si malé občerstvení.

            A výsledky? V kategorii PD – předškolní děti (ročník 1998 a 1999) obsadila   Linda Veselá  1. místo a získala titul Pražský přeborník. V rámci župního přeboru obsadila PD děvčata všechna přední místa: 1. L. Veselá, 2. A. Cerhová, 3. P. Říhová a 4. P. Malinová. V župním přeboru kategorie PD chlapci se umístil jako 2. V. Blahunek.  V kategorii nejmladší žactvo - NŽ (ročník 1997) se v župním přeboru umístila na 2. místě A. Zábranská a na 3. místě K. Kratochvílová.

            Shrnutí: Letos se atletika vydařila, počasí nám přálo, nebyly žádné organizační problémy a dokonce jsme přivezli medaile. Všichni – děti i rodiče odcházeli domů spokojeni. Závodníkům gratuluji k umístění a rodičům děkuji za trpělivost. Tak zase za rok.

 

 

Žákyně

 

            V měsíci květnu jsme uspořádali s ml. žákyněmi oddílové závody v SG. Děvčata závodila v disciplínách hrazda, přeskok přes kozu, lavička, prostná, skok z místa do dálky a ohebnost. V kategorii I. se umístily 1. Vacková Hana, 2. Šrámková Jolana, 3. Sauerová Kateřina a 4. Ticháčková Alena. V kategorii II. byla na 1. místě Vacková Markéta, 2. Loudilová Kateřina, 3. Šebestová Veronika a 4. Holubová Tereza. Děvčata měla možnost zasoutěžit si mezi sebou  a ukázalo se, že ta která chodí cvičit pravidelně, dopadla  v závodech lépe.

            V oddíle st. žákyň se chystáme závody v SG teprve uskutečnit. Ukáže se, zda to do prázdnin ještě stihneme. O docházce se raději ani nebudu zmiňovat – školy v přírodě, různé školní výlety, ale i lenost si vybírají svou daň.

 

Za ostatní cvičitele a cvičitelky se na dva měsíce loučím a přeji – pěkně si užijte prázdniny, ať máte pěkné počasí a pořádně si odpočinete. Po skončení prázdnin se již ve čtvrtek 2. září těším na předškolní děti a žákyně.

                                                                                             

Iva Duchačová          tel.č. 608 006 628