říjen  2004         Zprávy žactva            číslo 2 / 2004-2005

 

 

27.11.2004   sobota         Tělocvičná akademie ke 120. výročí založení Sokola Libeň

 

Veškeré výsledky, fota, apod. najdete jednak na vývěskách v a na sokolovně i po Libni a také na  www.sokol.info a na www.sokol-liben.cz

 

 

Docházka  - žáků chodí přibližně stejně jako loňského roku – není to málo, ale rádi přivítáme další. Do ml. žáků patří už i ročník 1998 !

Běh strmý – čtvrtý ročník byl doprovázen nepřízní počasí. Byla zima (10°C), vytrvale pršelo. Přesto se nakonec sešlo 59 odvážlivců v 9 kategoriích (chyběly starší žákyně a senioři). Kromě počasí ( jemu jsme se bránili jilmáckou dřevníkovou plachtou, kterou jsme natáhli mezi stromy) nám letošní ročník (stejně jako atletické cvičení žáků) ztížila i výstavba protipovodňových staveb v místě startu. Nakonec jsme vše zdárně zdolali a ve sborovně mohli vyhlásit tyto vítěze jednotlivých kategorii : Předškolní – L.Veselá, Ml.žákyně – M.Vacková, Ml.žáci – J.Budil, St.žáci – D.Zelinka, Dorky – A.Jechová, Dorci – J.Kudroň, Ženy – K.Neumannová, Muži – J.Hudský 43,2 vt., Seniorky – J.Smržová.

Cvičení – 7.října jsme byli ještě venku a naposledy se pokusili zlepšit své výkony v Letních disciplínách, pak jsme se přesunuli do sokolovny a začali s nácvikem na akademii. Cvičit budou : Závodníci, Mladší žáci, Starší žáci, Cvičitelské sbory, Jilm. Co budeme cvičit je zatím tajemství, rodiče byli obesláni informačními dopisky o nácviku.

Příspěvky na II. pololetí měly být zaplaceny do 15.října – děkujeme

Garáž - během srpna se sešla většina cvičitelů, jilmáci a Jakub Jabor ze Studánky a konečně jsme pak udělali to, na co jsme se již dlouho chystali. Sklad lodí (ta ošklivá garáž s lepenkou a cihlami na střeše za sokolovnou) byl zbourán (31.7.) a o víkendu 28.-.29.srpna vyrostl sklad nový, větší, hezčí. Všem 12 pracantům patří můj dík.

Parník – v sobotu 18. září se 2 naši ml.žáci účastnili za odměnu ( reprezentace župy J.Podlipného na závodech ve všestrannosti) plavby na parníku Tyrš a zábavného odpoledne v Tyršově domě – pořádala ČOS.

Poděkování – všem (žákům a žákyním a jejich cvičitelům a cvičitelkám), kteří pomohli v průběhu září s umytím a nastěhováním nářadí zpět do sálu po ukončení oprav parket

Brigáda – úklid dvora, zazimování doskočiště, příprava věcí k akademii – neděle 7.listopadu od 9 do 12 hodin. Zveme zejména starší žactvo.

Mikuláš – přijde do libeňské sokolovny již ve čtvrtek 2.prosince.

Loutkáři – sehrají své vánoční představení ve čtvrtek 16.prosince od 17 hodin.

Poslední cvičení žáků v roce 2004 ve čtvrtek 23.12., první cvičení v roce 2005 v úterý 4. ledna.

 

Oprava sokolovny

Předpokládám, že jste všichni zaznamenali rychlé tempo oprav naší krásné sokolovny - fasáda, střecha, záchody, sprchy, vstupní dveře, parkety. Doufám také, že se všichni budou k novým a opraveným věcem nejenom chovat šetrně sami, ale budou k tomu nabádat i své okolí. Nic však není zadarmo. Dali jsme se sice cestou výhodnou a určitě rozumnou – a to jsou granty. Dostaneme peníze (60-75%), z peněz Sokola  doplníme zbylých 25-40%, akci provedeme, vyúčtujeme a je to. Jenže někde musíme sebrat těch 25-40%. Ale neberte, když někdo (stát, Praha, ČOS) dá darem peníze. Mimochodem – oprava parket ve třech sálech stála 508 000,-. Aby mohla být sokolovna i nadále opravována (zbývá toho ještě dost), jsou nutné další peníze. A taky na zvyšující se ceny plynu (topení a ohřev vody do sprch) a vody a minimální mzdy (vrátní, uklízečky). Od ledna 2005 tak nejspíše dojde nejen ke zvýšení plateb od našich nájemců, ale i k zvýšení členských příspěvků  - uvažuje se o nárůstu z 200 na 250,-  Kč za pololetí u dětí a z 400 na 500,- Kč u dospělých. I tak vyjde jedna cvičební hodina na 7 Kč děti a 15 Kč dospělé. Příspěvky přesto budou činit pouhých asi 25% příjmů.

V souvislosti s tím upozorňuji zejména sportovní oddíly, že župní valná hromada určila, že příspěvky na II. pololetí mají být zaplaceny do konce října. V polovině listopadu provedu kontrolu placení v jednotlivých oddílech.

Od nového roku začne také platit Provozní řád sokolovny, který určitě zpřísní režim v šatnách i na sále. Místo a způsob přezouvání, nošení žíněnek a ne jejich tahání po zemi, atd. Nyní se totiž ze sálu stává šatna, leckdo se přezouvá až přímo v sále, zhasnout světlo je neřešitelný problém, vstupní dveře do šaten se nezamykají (a zároveň titíž mají obavu, že jim budou věci ze šatny ukradeny), auta se parkují přímo u vchodu, ač je zde zákaz vjezdu, ... .  Provozní řád bude součástí nových smluv o pronájmech, budou s ním prokazatelně (podpisem) seznámeni vedoucí jednotlivých oddílů i cvičitelé. Jeho porušování bude sankcionováno – zvýšení příspěvku na režii, zvýšení nájmu, případně až vypovědění smlouvy. Nenecháme si nové věci ihned zničit a navíc je o nájem sálu zájem i za větší peníze.  

 

Pobyt v přírodě

 

29. Podzimní Výlet Libeňského Sokola (18.sraz v přírodě pražských žup) pořádal Sokol Kobylisy v sobotu 16.října v krásné scenérii lomu Alkazar nedaleko Srbska (u Berouna), kam jsme se dostali 5 km dlouhou procházkou po zelené a žluté značce přes Hostim a podél říčky Loděnice. Byly připraveny (a odehrány !) nápadité hry (Chyť vejce, Průchod obručí, Kolik lidí na ostrově, Avevopopane, Odpal míčku, Vodorovný žebřík, Slepá geometrie), byla i Modrá stuha, Pamatovačka, Jazykohrátky, Vaření. Jen to počasí ! Celý den poprchávalo nebo pršelo, na zakončovací nástup přišel hustý ceďák. Přesto se sraz vydařil. V hodnocení soutěží obsadila Libeň přední místa. Jilm byl 2., Káňata 3. Vyhrálo Staré Město. Také jsme měli nejstaršího účastníka – 83 let. Jen počtem nás letos trumfly hned dvě jednoty. Nás bylo 30, Kobylis a Dobříše po 35. Celkem 137 účastníků z 8 jednot. Je škoda, že Vy ostatní jste raději zůstali zalezlí doma za kamny. Třeba procházka štolami a jeskyněmi by nadchla nejen Vaše děti. Zkuste přijít na jarní jubilejní 30. JVLS – bude začátkem května (asi 7.-8.5.2005). Budeme se těšit !

 

JILM

 

Z 15 účastníků tábora (11 kluků a 4 vedoucí) se dva kluci stali vedoucími, dva skončili – zbylo tak jen 7 členů. Přišli sice již 3 nováčci, ale je to zoufale málo.

Chystá se celoroční hra, výběr závisí na počtu členů. Doufáme proto, že mezi sebou přivítáme nové kamarády !!! A to co nejdříve, abychom v listopadu mohli začít - co takhle M.Šrámek, F.Benedikt, J.+M.Přibyl, T.Marek, J.Metelka, M.Buršík, T.Mach, J.Slifka, T.Mrkvička, M.Podlaha, J.Hrdinka, O.Michalec a další kluci mezi 10 a 14 roky ze Sokola ? – nebojte se – člověk má strach jen z toho, co nezná !!!

 

Oddíl má pravidelné středeční schůzky ( na jedné jsme i v tak malém počtu nasbírali 77 kg šípků, které usušíme a pak prodáme ve výkupně za asi 900,-Kč). Již také připravujeme vystoupení na Akademii.

Také jsme už stihli tři výpravy : 10.-12.9. Kolovku Středohořím do pánví – Říp, Terezín, Litoměřice, Radobýl, přívoz přes Labe, Opárenské údolí, potok Granátka s rýžováním pravých českých granátů, Bílina, Teplice, Osek, Litvínov, Jezeří, Most, Kamenná slunce, Peruc – 8 cyklistů, 217 km.

2.-3.10. ( So,Ne ) S rádci Střelou - Rakovník, Příčina - Zavidov, Potvorov, Odlezelské jezero, romantický kaňon Střely do Rabštejna nad Střelou a pak opravdu „fofrem“ okolo viklanu a obřích žulových balvanů do Žihle na vlak – 9 osob, 37 km.

16.-17.10. ( So,Ne ) Podzimní Výlet Libeňského Sokola. Jilmáků bylo 10 a po sobotní společné části jsme si ještě prohlédli Barrandovu jeskyni s propastí, krápníky a netopýry a navečer odjeli vlakem do Jiren, kde jsme si z jablek vyrobili lahodný mošt a pak ještě zazpívali při kytaře. V neděli jsme pak provedli vlakový přesun do Kouřimi, prohlédli si hradby, radnici, kostel a zvonici a také místní skanzen. Pak už zbývalo jen 9 km do Kostelce nad černými lesy. Cestou byl oběd s ohýnkem, drsná Přetahovaná, sběr šípků (celkem 25 kg za ¾ hodiny) a kočkování členstva cestou. Celkem jsme za oba dny ušli asi 20km.

 

Těšíme se na to, až se naše klubovna zase naplní radostným halasem početného členstva a až při cvičení bude více dětí než značek v sále.

 

18.10.2004                                                                                            Na nové tváře ve cvičení i v Jilmu se těší       Jiří Novák, náčelník

                                                                                                                                                                                               tel. 602 284 198